Χανιά…. η Βενετία της Ανατολής, η πόλη των γιασεμιών, το διαμάντι της Κρήτης! Μύθοι, δοξασίες, αρχαίοι βασιλιάδες και αδηφάγοι κατακτητές που ζήλεψαν την ομορφιά της, αναβίβασαν τα Χανιά σε μια πόλη όνειρο, σε μια πόλη θρύλο.

 

 

Τα Χανιά με μια ματιά

Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Καταλαμβάνει έκταση περίπου δεκατριών τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο.

Ένας τόπος γεμάτος φυσικές ομορφιές, ιστορία, μνήμες και πολιτισμό.
Δαντελωτά ακρογιάλια, αμμουδιές όρμοι και νησάκια. Δύσβατα, αλλά μαγευτικά φαράγγια, σπήλαια, ποτάμια και καταπράσινο κάμπο με ελιές και εσπεριδοειδή θα συναντήσει ο επισκέπτης.
Πλούσιος τόπος σε ζώα και φυτά, ενδημικά και σπάνια.
Ο επισκέπτης θα ζήσει την κρητική ψυχή θα δοκιμάσει γεύσεις μοναδικές θα νιώσει την κρητική φιλοξενία.
Όπου βρεθεί θα ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν, στιγμές θρύλου, ιστορίας και δόξας.


 

Λίγα λόγια για την ιστορία των Χανίων …

Η Πόλη των Χανίων είναι κτισμένη σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνιάς, την οποία, κατά την μυθολογία, ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Τα Χανιά είναι ένα πανέμορφο αποτέλεσμα μίξης Ανατολικών -Δυτικών πολιτισμών.

 


Κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων αλλά και της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας, το παλιό λιμάνι, ως σταυροδρόμι των πέντε Ηπείρων, ανέπνευσε Μινωικό αέρα περίπου στα 3.000-2.800 π.Χ. Επίσης στο λιμάνι αυτό έζησε και δημιουργήθηκε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης, η αρχαία Κυδωνία ως τα ύστερα του 7ου αιώνα μ.Χ, ενώ καταπατήθηκε πολλές φορές από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς, Τούρκους, Εβραίους, Αιγύπτιους και Άραβες, έως τα τέλη του 19ου αιώνα όταν και ελευθερώθηκε.
Τελικά, το 1913 και με την καθοριστικής σημασίας βοήθεια του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, τα Χανιά – όπως και η υπόλοιπη Κρήτη – ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 


 

ΤΑ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΑ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

1. Παλαιό Λιμάνι Χανίων 6. Φραγκοκάστελλο
2. Φαράγγι της Σαμαριάς 7. Βρύσες
3. Μπάλος/ Γραμβούσα 8. Λίμνη Κουρνά
4. Ελαφονήσι 9. Φαλάσαρνα
5. Χώρα Σφακίων 10. Παλαιόχωρα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ/ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

  1. Εκδρομή με ιστιοπλοϊκό σκάφος
  2. Θαλάσσια σπόρ
  3. Καταδύσεις
  4. Πλήθος εστιατορίων με εξαιρετική τοπική κουζίνα
  5. Νυχτερινή ζωή στα ατμοσφαιρικά bar & club της πόλης